TWISTER

Twister je zabavna vožnja u kojoj viseći vozači koji se vrte u automobilima doživljavaju centrifugalnu silu, dok se vrte duž dvije odvojene osi. Vozači sjede u malim kočijama skupljenim zajedno i povezanim gredama na vrhu sa središnjom tačkom. Skupljena se vozila vrte u jednom smjeru, dok se vožnja u cjelini vrti u suprotnom smjeru. Postoje brojne varijacije dizajna.

Varijante;

Scrambler – ove vožnje obično imaju kružnu strukturu pri vrhu vožnje. Postoje okomite šipke koje obilaze vrh, zajedno sa lampicama na njima.

Wisdom's Sizzler – Ova vožnja nema platformu, ali još uvijek ima debele ruke na vrhu i dnu svakog sklopa sjedala. Vrh vožnje ima 3 uvijene metalne konstrukcije. Po cijeloj vožnji postoje svjetla, uključujući automobile.

Bennett & Pollards – ove vožnje imaju manji opseg od središta vožnje do sjedala. Slični su vožnji Eli Bridge Scramblera jer imaju i cilindrične strukture na vrhu vožnje.

PWS Sizzler, Sonacase Twister i Twist – ove vožnje imaju platformu, ali nemaju predmete na vrhu vožnje, poput konstrukcije cilindra. Svjetla su uokolo središnje strukture vožnje. Dakle, ove vožnje izgledaju slično.

Wisdom's Family Sizzler – ova vožnja ima debele ruke i platformu, zajedno sa središnjom konstrukcijom s blistavim svjetlima. Ima kotače koji vode tri mahune ispod, i prilično je brz u usporedbi s vožnjom tipa Grasscutter. Nalaze se uglavnom u zatvorenim zabavnim centrima i jedina su vrsta Sizzlera koju proizvodi Wisdom.

Wisdom's Super Sizzler – Ova vožnja ima platformu i izgleda slično Sizzleru. Druga je razlika što se vraća unatrag, a ova vožnja također ima pozadinu s ponekom živopisnom umjetnošću.

Derivat ‘Gee Whizzer’ konstruirali su i naručili operateri King Carnival amusements iz Tasmanije u Australiji tijekom 1950-ih. Projekt su izveli željeznički inženjeri koji su koristili dijelove pruge i tramvaja koji su bili uobičajeni za to doba. Ovaj je stroj trenutno najveća i najbrža od inačica koja koristi jedinstveni potpuno ovješeni uravnoteženi dizajn jednostruke pokretne ruke, pogonjen s vrha, što rezultira sklopom donje ruke. Središnja potporna jezgra potpuno je neovisna i ne zahtijeva potpornu palubu, umjesto toga osam jezgri produženih stabilizatora ugrađeno je u jezgru tijekom montaže. Poznato je da postoji samo jedan od ovih strojeva.

Ciklon, poznat i kao Lifting Twist, proizvođača ARM UK, ima gotovo istu funkciju i izgled kao i uobičajeni Sizzler, osim što se središnja konstrukcija počinje dizati s automobilima kad postigne normalnu brzinu dok ne dosegne iznad razina ograde, gdje ostaje za vrijeme vožnje. Prilično su brzi kad postignu punu brzinu, iako obično prvo usporavaju kako bi se vozači mogli pripremiti za punu brzinu. Nakon završetka dijela s punom brzinom, središnja se struktura počinje spuštati nazad na razinu platforme dok se vožnja usporava do zaustavljanja.